Tóth-Boros, Nikolett, Domjánné Nyizsalovszki, Rita (2023) Egy új turisztikai trend, a pozitív turizmus magyarországi lehetőségeinek vizsgálata In: Válság, kilábalás, fenntarthatóság. Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceum Kiadó. pp. 195-206.
pdf
1_13_Tóth-Boros Nikolett - Domjánné Nyizsalovszki Rita.pdf Download (756kB) [error in script] |
Absztrakt (kivonat)
Napjaink felgyorsult életmódot folytató fogyasztói társadalmának kihívásai a turizmusra is hatással vannak, a Covid-19 járványhelyzet pedig tovább erősítette és differenciálta ezeket a kihívásokat. A válaszlehetőségek között szerepel az egészségturizmus is, amely jelentős bővülést mutatott az elmúlt két évtizedben. A turisztikai fogyasztók vonatkozásában a fizikai egészségmegőrzésen túl előtérbe került a mentális egészség megőrzése is, ezért a turisztikai termékfejlesztésben egyre hangsúlyosabbá válik a prevenció és a holisztikus látásmód. Ebben az összefüggésben a pszichológia is fontosabb szerepet kaphat a turisták vágyainak, elvárásainak felismerésében, az ezen alapuló termékfejlesztésben, valamint a turisztikai fogyasztás során a vendégek jóllétének megteremtésében. Egy új, egészségpszichológián alapuló látásmód kezdett körvonalazódni, amikor 2016-ban Csíkszentmihályi Mihály kollégáival bevezette a pozitív turizmus fogalmát. Tanulmányunkban áttekintjük az új irányzat előzményeit, létjogosultságát, magyarországi vonatkozásait, valamint kísérletet teszünk a fogalom bővítésére, árnyalására.
Mű típusa: | Könyvrészlet - Book section |
---|---|
Szerző: | Szerző neve Email MTMT azonosító ORCID azonosító Közreműködés Tóth-Boros, Nikolett NEM RÉSZLETEZETT NEM RÉSZLETEZETT NEM RÉSZLETEZETT Szerző Domjánné Nyizsalovszki, Rita NEM RÉSZLETEZETT NEM RÉSZLETEZETT NEM RÉSZLETEZETT Szerző |
Kapcsolódó URL-ek: | |
Kulcsszavak: | pozitív turizmus, fenntarthatóság, egészségmegőrzés, pozitív pszichológia |
Nyelv: | magyar |
DOI azonosító: | 10.46403/Valsag.2023.195 |
Felhasználó: | Tibor Gál |
Dátum: | 21 Máj 2024 09:57 |
Utolsó módosítás: | 21 Máj 2024 09:57 |
URI: | http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/id/eprint/8126 |
Tétel nézet |