Általános táplálkozási és fizikai aktivitás, valamint az ezeket befolyásoló tényezők vizsgálata

Veréb, Zsófia, Emri, Zsuzsanna (2023) Általános táplálkozási és fizikai aktivitás, valamint az ezeket befolyásoló tényezők vizsgálata Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tudományos közleményei (Új sorozat 48. köt.). Tanulmányok a biológiai tudományok köréből = Acta Universitatis de Carolo Eszterházy Nominatae. Sectio Biologiae. 48. pp. 87-101.

[thumbnail of 87_Veréb.pdf] pdf
87_Veréb.pdf

Download (1MB) [error in script]
Hivatalos webcím (URL): https://doi.org/10.33041/ActaUnivEszterhazyBiol.20...

Absztrakt (kivonat)

Magyarország lakosságának közel fele rendelkezik magasabb testzsírszázalékkal, mint az egészséges arány plafonértéke. Ez a magas arányszám komolyan befolyásolja a várható élettartamot, és hozzájárul a magas megbetegedési rátához. Magyarországon a várható élettartam jóval rövidebb (75,5 év), mint a legtöbb európai országban, a leggyakoribb halálokok közé a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magasvérnyomás- és agyérrendszeri betegségek tartoznak, amelyek elkerülhető halálokok lehetnének, ha az emberek jobban odafigyelnének életmódjukra. Kutatásomban a mindennapi táplálkozási és mozgási szokásokat vizsgáltam online terjesztett kérdőív segítségével. A kérdőív feldolgozása során reális képet kaphatok a különböző életkörülmények között élők étkezési szokásairól és ahhoz tematikusan kapcsolódó életmódbeli jellemzőiről, mint például fizikai aktivitás, közlekedési szokások vagy a szabadidő eltöltésének módja. A különböző tényezők között Spearman-féle korrelációs együtthatók elemzésével kerestem összefüggéseket. A rendszeres étkezés, zöldség- és gyümölcsfo- gyasztás bizonyultak az egészséges táplálkozás legfontosabb elemeinek. Magas BMI-érték pedig leginkább az időseket és az egyedül élőket jellemezte. Az aktív életmóddal általában együtt járt az egészséges táplálkozásra való törekvés, míg a passzív életmódnál csak a folyadékfogyasztási szokásoknál tapasztaltuk, hogy minél passzívabb a kitöltő életmódja, annál egészségtelenebb folyadékfogyasztás jellemzi. ----- EXAMINATION OF GENERAL NUTRITION AND PHYSICAL ACTIVITY, AS WELL AS THE FACTORS AFFECTING THEM Nearly half of Hungary’s population has a higher body fat percentage than the ceiling value of the healthy ratio. This high ratio seriously affects life expectancy and contributes to the high morbidity rate. Therefore it is not surprising that life expectancy in Hungary is much shorter (75.5 years) than in most European countries. The most common causes of death are cardiovascular diseases, diabetes, hypertension and cerebrovascular diseases, which could be avoidable death causes if people paid more attention to their lifestyle. My research looked at the daily diet and exercise habits of the average person. The research is based on a questionnaire distributed online. During the processing of the questionnaire, I could get a realistic picture of the eating habits of people living in different living conditions and their thematically related lifestyle characteristics, such as physical activity, preferred way of transportation or the way they spend their free time. I looked for correlations between the different factors by analyzing Spearman’s correlation coefficients. Regular meals, vegetables and fruit consumption have proven to be the most important elements of a healthy diet. A high BMI value mostly characterized the elderly and those living alone. The active lifestyle was usually accompanied by the pursuit of a healthy diet, while in the case of the passive lifestyle, we found that only fluid consumption habits differed, the more passive the lifestyle of the filler, the more unhealthy fluid consumption is characterized.

Mű típusa: Folyóiratcikk - Journal article
Szerző:
Szerző neve
Email
MTMT azonosító
ORCID azonosító
Közreműködés
Veréb, Zsófia
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szerkesztő
Emri, Zsuzsanna
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szerző
Kapcsolódó URL-ek:
Kulcsszavak: áplálkozás, egészség, mozgás ----- exercise, health, nutrition
Nyelv: magyar
Kötetszám: 48.
DOI azonosító: 10.33041/ActaUnivEszterhazyBiol.2023.48.87
Felhasználó: Tibor Gál
Dátum: 05 Feb 2024 16:29
Utolsó módosítás: 05 Feb 2024 16:29
URI: http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/id/eprint/7949
Műveletek (bejelentkezés szükséges)
Tétel nézet Tétel nézet