A Magyar Sajtút Hálózat bevezetése a hazai turisztikai piacra

Kerekesné Mayer, Ágnes, Kovács, Gyöngyi (2017) A Magyar Sajtút Hálózat bevezetése a hazai turisztikai piacra In: Tudás és innováció a XXI. század gazdaságában : Válogatás a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar oktatóinak 2016-os tanulmányaiból (Magyar Tudomány Ünnepe 2016). Eger, Eszterházy Károly Egyetem Líceum Kiadó. pp. 242-248.

[thumbnail of 242_248_Kerekesné.pdf] pdf
242_248_Kerekesné.pdf

Download (979kB) [error in script]

Absztrakt (kivonat)

Helyit enni divatos, trendi, sőt lassan elvárt is. A turizmus és a gasztronómia egyik legerősebb irányzata, de az élelmiszeripar is törekszik – a termelés volumenétől függetlenül – a régió alapanyagait, termékeit feldolgozni, használni és reklámozni. A gasztroturizmus számos formája közül a különböző tematikus (ételre-italra épülő) utak állomásai, bemutatóközpontjai, termelő egységei hatalmas népszerűségnek örvendenek hazánkban és külföldön egyaránt. A sajtkészítés évezredes hagyományának bemutatása, a sajtkóstolás szintén népszerű attrakcióvá nőtte ki magát, a tradicionális sajtkészítő országokban a sajtüzemek látogatása és a különböző sajtutak is a megszokott turisztikai kínálat részét képezik. Magyarországon azonban csak most kezd felébredni a kisüzemi és házi sajtkészítés kultúrája, most jelentkezik igény ennek megismerésére és bemutatására. A hazai sajtútállomások eddigi tevékenysége és népszerűsége is bizonyítja, hogy a sajtturizmus ébredezik Magyarországon, és még szerencséje is van, hiszen bevezetett, működő példák állnak rendelkezésre szerte a világon. Az érdeklődés a kisüzemi sajtkészítés iránt hosszú távon azonban sokkal komolyabb célok eléréséhez is vezethet, mint például a hazai tejtermékek iránti bizalom visszaállítása, a rurális térségek jövedelmeinek növelése, a hagyományos állattartás drasztikus csökkenésének a megállítása vagy a Kárpát-medence sajtkultúrájának a megerősítése.

Mű típusa: Könyvrészlet - Book section
Szerző:
Szerző neve
Email
MTMT azonosító
ORCID azonosító
Közreműködés
Kerekesné Mayer, Ágnes
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szerző
Kovács, Gyöngyi
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Szerző
Kapcsolódó URL-ek:
Kulcsszavak: sajt, gasztroturizmus, helyi termék, kézműves, tematikus utak
Nyelv: magyar
ISBN: 978-615-5621-49-9
Felhasználó: Tibor Gál
Dátum: 14 Jún 2020 14:33
Utolsó módosítás: 14 Jún 2020 14:33
URI: http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/id/eprint/5449
Műveletek (bejelentkezés szükséges)
Tétel nézet Tétel nézet