Gencsi, Mihály, G.-Tóth, Boglárka (2023) The Fritz-John Condition System in Interval Branch and Bound method Annales Mathematicae et Informaticae. 58. pp. 56-68. ISSN 1787-6117 (Online)
pdf
AMI_58_from56to68.pdf Download (534kB) [error in script] |
Absztrakt (kivonat)
The Interval Branch and Bound (IBB) method is a good choice when a rigorous solution is required. This method handles computational errors in the calculations. Few IBB implementations use the Fritz-John (FJ) optimality condition to eliminate non-optimal boxes in a constrained non-linear programming problem. Applying the FJ optimality condition implies solving an interval-valued system of equations. In the best case, the solution is an empty set if the interval box does not contain an optimizer point. Solving this system of equations is complicated or unsuccessful in many cases. This problem can be caused by the interval box being too wide, the defined system of equations containing unnecessary constraints, or the solver being unsuccessful. These unsuccessful attempts have a negative outcome and only increase the computation time. In this study, we propose some modifications to reduce the running time and computational requirements of the Interval Branch and Bound method.
Mű típusa: | Folyóiratcikk - Journal article |
---|---|
Szerző: | Szerző neve Email MTMT azonosító ORCID azonosító Közreműködés Gencsi, Mihály NEM RÉSZLETEZETT NEM RÉSZLETEZETT NEM RÉSZLETEZETT Szerző G.-Tóth, Boglárka NEM RÉSZLETEZETT NEM RÉSZLETEZETT NEM RÉSZLETEZETT Szerző |
Kapcsolódó URL-ek: | |
Kulcsszavak: | Global Optimization, Interval Arithmetic, Fritz-John condition, Branch and Bound method, Optimality condition |
Folyóirat alcíme: | Selected papers of the 12th International Conference on Applied Informatics |
Nyelv: | angol |
Kötetszám: | 58. |
DOI azonosító: | 10.33039/ami.2023.08.005 |
ISSN: | 1787-6117 (Online) |
Felhasználó: | Tibor Gál |
Dátum: | 11 Aug 2023 05:54 |
Utolsó módosítás: | 10 Nov 2023 13:58 |
URI: | http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/id/eprint/7702 |
Tétel nézet |