Bud cold-hardiness of some Vitis vinifera L. cultivars during the dormant season of 2018/2019

Bozó, Ádám, Zsófi, Zsolt (2020) Bud cold-hardiness of some Vitis vinifera L. cultivars during the dormant season of 2018/2019 Acta Carolus Robertus = Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának tudományos közleményei (különszám). pp. 31-37. ISSN 2062-8269 (Nyomtatott) 2498-9312 (Online)

[img] pdf
31_37_Bozó.pdf

Download (828kB)
Hivatalos webcím (URL): https://doi.org/10.33032/acr.2020.spec.31

Absztrakt (kivonat)

Kutatásunk során négy borszőlőfajta téli rügyeinek fagytűrő-képességét vizsgáltuk (Kékfrankos, Ménesi Kadarka, Merlot, és Syrah). A mintákat a Kőlyuktető dűlőből (Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtok) gyűjtöttük közvetlenül a mérések előtt. A vizsgálat 2018 decemberétől 2019. március végéig tartott. Méréseinket egy differenciális hőelemzésre alkalmas eszközzel (DTA) végeztük, felhasználva a növényi sejten kívüli és sejten belüli víz megfagyásakor történő látens hő képződését. Eredményeink alapján a téli időszakban a Kékfrankos bizonyult a leginkább ellenállóbbnak, majd a Ménesi Kadarka, Syrah és Merlot. A rügyfakadáshoz közeledve a Ménesi Kadarka fagytűrő-képessége a többi fajtához képest nagyobb mértékű csökkenést mutatott.  ----- In our research we examined the bud cold-hardiness of four Vitis vinifera L. cultivars (Lemberger, Cadarca de Minis, Merlot and Syrah). The samples were collected from vines growing outdoors in the Kőlyuktető vineyard (Eszterházy Károly University). The work was conducted between December 2018 and March 2019. A Differential Thermal Analyser had been used to define the low temperature exotherms during the intracellular fluid freezing. According to our results, Lemberger showed the highest hardiness among all tested cultivars, followed by Cadarca de Minis, Syrah and Merlot. Cadarca de Minis appeared to lose hardiness more rapidly in spring, indicating it could be sensitive to spring frosts.

Mű típusa: Folyóiratcikk
Szerző:
Szerző neveMTMT azonosítóORCID azonosítóKözreműködés
Bozó, ÁdámNEM RÉSZLETEZETTNEM RÉSZLETEZETTSzerző
Zsófi, ZsoltNEM RÉSZLETEZETTNEM RÉSZLETEZETTSzerző
Kapcsolódó URL-ek:
Kulcsszavak: borszőlő, fagytűrő-képesség, differenciális hőelemzés, DTA, téli rügy  ----- bud cold-hardiness, differential thermal analysis, DTA, dormant bud, grapevine
Nyelv: angol
DOI azonosító: 10.33032/acr.2020.spec.31
ISSN: 2062-8269 (Nyomtatott) 2498-9312 (Online)
Felhasználó: Tibor Gál
Dátum: 11 Szep 2020 10:39
Utolsó módosítás: 11 Szep 2020 10:39
URI: http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/id/eprint/6567
Műveletek (bejelentkezés szükséges)
Tétel nézet Tétel nézet