Bozsik, Norbert (2017) Magyarország visegrádi országokkal folytatott élelmiszer-kereskedelmének vizsgálata az EU-csatlakozás után In: Tudás és innováció a XXI. század gazdaságában : Válogatás a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar oktatóinak 2016-os tanulmányaiból (Magyar Tudomány Ünnepe 2016). Eger, Eszterházy Károly Egyetem Líceum Kiadó. pp. 121-134.
pdf
121_134_Bozsik.pdf Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
A dolgozatomban Magyarország Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával folytatott élelmiszer-kereskedelmének alakulását vizsgáltam a 2004-től 2015-ig tartó időszakra vonatkozólag. A hazai élelmiszer-külkereskedelem az EU-csatlakozás óta jelentősen növekedett. A visegrádi országokkal folytatott kereskedelem szintén dinamizálódott mind az export, mind az import oldalán, azonban a V3-ak részesedése a teljes élelmiszerexportban – a korábbi növekedéssel ellentétben – 2011 óta folyamatosan és jelentősen csökkent 2015-re. Kedvezőtlen tény az is, hogy a V3-akkal szembeni élelmiszer-egyenlegünk is romlik 2011 óta, sőt 2014-től már deficitet mutat, melynek létrejöttében döntően a Szlovákiával folytatott élelmiszer-kereskedelem alakulása volt a meghatározó. Emellett Magyarországnak a V3-akkal folytatott élelmiszer-külkereskedelemének koncentrációja – mind az export, mind az import tekintetében – gyengének ítélhető. A vizsgálatból megállapítható az a kedvezőtlen tény is – különösen a Lengyelországgal folytatott kereskedelem esetében –, hogy sok esetben egyre inkább alapanyagot exportálunk, és készterméket importálunk. Ezzel külföldön teremtünk munkahelyet, és nem itthon!
Mű típusa: | Könyvrészlet | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Szerző: |
|
||||||||
Kapcsolódó URL-ek: | |||||||||
Kulcsszavak: | hozzáadott érték, élelmiszer-kereskedelem, visegrádi országok, Európai Unió piaca | ||||||||
Nyelv: | magyar | ||||||||
ISBN: | 978-615-5621-49-9 | ||||||||
Felhasználó: | Tibor Gál | ||||||||
Dátum: | 14 Jún 2020 14:12 | ||||||||
Utolsó módosítás: | 14 Jún 2020 14:12 | ||||||||
URI: | http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/id/eprint/5440 |
Tétel nézet |