A Demeter tanúsítvánnyal rendelkező biodinamikus gazdaságok területi aránya Magyarországon

Mucha, László (2019) A Demeter tanúsítvánnyal rendelkező biodinamikus gazdaságok területi aránya Magyarországon Acta Carolus Robertus = Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának tudományos közleményei. 9. (1). pp. 171-183. ISSN 2062-8269 (Nyomtatott) ; 2498-9312 (Online)

[img] pdf
171_183_Mucha.pdf

Download (275kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkra létrejött egy tudatos vásárlói réteg, amely a vegyszermentességet, valamint a környezetkímélő termesztési módszerekkel előállított termékek fogyasztására irányuló törekvést az emberi egészség szempontjából fontosnak tartja. Ezen vásárlói réteg fogyasztásában a bioélelmiszereknek kiemelt szerepük van. Az organikus gazdálkodás egyik fontos szegmense a Demeter tanúsítvánnyal rendelkező biodinamikus gazdálkodás. A magas minőséget, és garantáltan organikus eredetet jelentő termékeknek köszönhetően a biodinamikus gazdálkodást folytató vállalkozások száma, és mezőgazdasági területeik nagysága folyamatos, emelkedő tendenciát mutat a világban, a termelési módszer egyre elterjedtebb. Kutatási célom között szerepel a magyarországi organikus helyzet feltárása a minősítéssel rendelkező vállalkozások számán és paraméterein keresztül. Jelen tanulmányban a magyar organikus gazdálkodásra, azon belül pedig a biodinamikus gazdálkodásra jellemző számszerű adatokat mutatom be, majd helyezem nemzetközi relációba. A hazai, valamint biodinamikus gazdálkodást folytató országok biodinamikus területeinek arányait elemzem, kizárólag a Demeter minősítéssel rendelkező vállalkozások, területek adatait használva fel ----- A conscious purchasing layer was created, which is interested in consuming non-chemical, environmentally-friendly products in order to human health. In the consumption of this customer layer, organic food plays a prominent role. An important segment of organic farming is the biodynamic agriculture, labeled Demeter certification. Thanks to the high quality and guaranteed products of organic origin, the number of businesses in biodynamic farming and the size of their agricultural areas are constantly increasing in the world, and the production method is becoming increasingly popular. My research focuses on showing the organic situation in Hungary by using the number and parameters of the qualifying companies. In this study I present the quantitative data characteristic of Hungarian organic farming, including biodynamic farming, and then place it in an international relationship. I analyze the proportions of the biodynamic and agricultural areas of biodynamic farming countries by using only the data of famers and areas with the Demeter qualification.

Mű típusa: Folyóiratcikk
Szerző:
Szerző neveMTMT azonosítóORCID azonosítóKözreműködés
Mucha, LászlóNEM RÉSZLETEZETTNEM RÉSZLETEZETTSzerző
Kapcsolódó URL-ek:
Kulcsszavak: biodinamikus gazdálkodás, kvantitatív elemzés, arány vizsgálatok, Demeter védjegy, fogyasztói magatartás ------ biodynamic farming, quantitative analysis, rate comparisons, Demeter trademark, consumer behavior
Nyelv: magyar
Kötetszám: 9.
DOI azonosító: 10.33032/acr.2019.9.1.171
ISSN: 2062-8269 (Nyomtatott) ; 2498-9312 (Online)
Felhasználó: Tibor Gál
Dátum: 29 Aug 2019 08:08
Utolsó módosítás: 29 Aug 2019 08:08
URI: http://publikacio.uni-eszterhazy.hu/id/eprint/4240
Műveletek (bejelentkezés szükséges)
Tétel nézet Tétel nézet